"VÁROSVÉDŐK" RÁCALMÁSON - "ZUGLÓI-MODELL" ?

Moonshine

       Nem tudja érdemben cáfolni a leírtakat, ezért kínos magyarázkodásba kezdett a rácalmási baloldal jelölőszervezetének elnöke, Steiner Lajos, miután a PestiSrácok.hu beszámolt arról, hogy a helyi Fidesz tiltott kampányfinanszírozás és választási csalás miatt törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a Székesfehérvári Törvényszéknél a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesülettel szemben. Mint azt megírtuk, Schrick István ex-tanácselnököt a helyi Városvédő Egyesület jelöli az önkormányzati választásokon, mely szervezet nem is végezhetne politikai tevékenységet, költségvetésének meghatározó részét pedig az önkormányzattól szerzi, így felmerül a gyanú, hogy a polgármester az önkormányzat pénzéből finanszírozza saját kampányát. Erre a felvetésre reagált Steiner Lajos, az egyesület elnöke, ugyanakkor közleménye ellentmondásban van az egyesület korábbi kommunikációjával, ráadásul gyakorlatilag beismeri a tiltott kampányfinanszírozást. Mint azt portálunk megtudta, nem újdonság a településen az ilyen szerecsenmosdatás: a helyi fideszes jelöltek szerint Rácalmáson a baloldali politikusok által dominált önkormányzat bevett politikai eszköze az ellenfelek megfélemlítése, majd ennek nyilvánosság előtti letagadása.

         Először is Steiner Lajos idén februártól kezdődően vezeti az egyesületet, azaz a korábbi ciklusokra anyagi szempontból nem lehet közvetlen rálátása, hiszen az egyesület-törvényben meghatározott kötelezettsége ellenére- nem készít beszámolót. Steiner közleményében mégis állítja, a korábbi ciklusokban, és most sem finanszírozta az egyesület a városvezetés jelöltjeinek kampányát. A dolog különös pikantériáját az adja, hogy sem a törvényességi felügyeleti kérelemben nem esik szó a korábbi évek tiltott kampányfinanszírozásáról, Steiner tehát sikeresen reagált egy olyan vádra, ami el sem hangzott, és ami neki nem is kellet volna hogy eszébe jusson. Hogy miért érzi szükségét, hogy még el nem hangzott kérdésekre reagáljon, azt csak találgatni lehet.

         Másodszor pedig közleményében Steiner arról ír, hogy a kampányt és az ahhoz kapcsolódó kiadásokat a tagok felajánlásaiból fizették, ami önmagában elfogadható lenne, ha:

  • Ezeket a befizetéseket igazolni tudnák
  • És ha a jelöltek kampányának fizetését nem tiltaná az Egyesület alapszabálya

Ugyanis, abban szerepel egy kikötés, melyben az áll, hogy az Egyesület nem nyújthat anyagi támogatást pártoknak.

az egyesület közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független, és azoknak anyagi támogatást nem nyújt.  -áll az alapszabályban.

BÚJTATOTT SZOCIALISTÁK RÁCALMÁSON

Márpedig a jelöltek közt több pártokhoz köthető személy is van, élükön Schrick Istvánnal, aki az MSZMP-től az MSZP-be lépett át a rendszerváltás után, ugyanakkor ő Gyurcsány bukása előtt már el is hagyta a süllyedő hajót. A DK is lelkes szektatagokat tudhat a rácalmási Városvédők soraiban: magát Dobrev Klárát is mozgósítani tudták egy kis propaganda kerítésfestésre a városban. Ha pedig ez nem lenne elég pártkötődés, a minap megjelent a városban egy hirdetőautó, amely a DK-ra és az ellenzéki összefogás jelöltjeire való szavazásra buzdít.

Azért is érdekes ez, mert nyíltan egyik Városvédő sem vállalja párttagságát, a kellemetlen kérdéseket feszegető városiak pedig rövid úton fenyegető tartalmú üzeneteket találtak postaládájukban, de olyan is volt, akit szóban “figyelmeztettek” arra, hogy hagyja az önkormányzatot érintő kérdezősködést. Ha viszont beigazolódnak az egyesület pártkapcsolatairól szóló feltevések, akkor a Városvédők a tiltott kampányfinanszírozás tényállását is kimerítik.

Rácalmáson továbbra is tombol a proletárdiktatúra. Ők (az önkormányzatnál) ebben a rendszerben tanulták a szakmát, ennek megfelelően vezetik most is a várost.

-mondta portálunknak egy fideszes képviselőjelölt. Hozzátette, a fideszeseket nem csak megpróbálják megfélemlíteni, de sokszor még a Fidesz nevét sem lehet kimondani. Így volt ez a március 15-i, és több október 23-i megemlékezésen is, mikor a Fidesz koszorúzását a helyi “civil szervezetek” megemlékezéseként aposztrofálta a városvezetés. Ráadásul ismeretlenek másnapra széttaposták az emlékhelyen elhelyezett koszorút is.

RÁCALMÁSON IS MŰKÖDIK A “ZUGLÓI-MODELL”

Nem mindenki jár ugyanakkor rosszul a maffiaszerű városvezetés titkos ügyleteivel: az alig ötezres kisvárosban két alpolgármester is van. Ezek a helyek kifizetőhelyként működnek, a polgármester két bizalmasa tölti be a pozíciót, akik fejenként 600-600 ezret vihetnek haza szolgálataikért az önkormányzat kimutatásai szerint. Ez annyi, mint amennyit a Rácalmásnál 30-szor nagyobb lakosságú és szintén nem a szűkmarkúságáról híres Zuglóban visznek haza egyes tisztségviselők, és mintegy háromszorosa annak, amit egy hasonló méretű település alpolgármestere általában megkeres. A helyi Fidesz ezen kifizetőhelyek ügyében is kifejezte már a felháborodását, szerintük a városnak elegendő lenne egy alpolgármester is.

Egyébként Karácsony Gergely bőkezűsége azért is érdekes, mert messze a legtöbb tanácsnokot és bizottsági tagot finanszírozza (8 bizottság működik a kerületben), ezeket pedig a budapesti átlagnál jobban meg is fizeti: míg zuglóban ritka a félmillió forint alatti tiszteletdíj a jó helyeken ülő képviselők részére, addig a főváros jobban teljesítő kerületeinek képviselői is csupán fele annyi pénzt visznek haza, mint zuglói kollégáik, derül ki az egyes önkormányzatok bárki számára elérhető kimutatásaiból.

 

 

https://eszakfok.blogstar.hu/./pages/eszakfok/contents/blog/84502/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?